Omroep Lingewaard

Bemmelnaar wint prestigieuze prijs in installatietechniek

BEMMEL – Alet van den Brink (49) uit Bemmel heeft de B.J.Max-prijs 2018 gewonnen voor zijn onderzoek naar het deellastgedrag van koelmachines. Deze wordt jaarlijks uitgereikt door de TVVL, de branchevereniging van de installatietechniek. “Hij maakt een belangrijk en complex technisch probleem inzichtelijk voor een brede groep vakgenoten”, aldus het juryrapport.


Kwaliteit energie
Van den Brink: “Bij grotere installaties focussen we op zuinige koelmachines, want dat zou energie besparen. Maar de kwaliteit van de energie speelt ook een rol. Deze kwaliteit komt tot uitdrukking in het temperatuurverschil en er zijn veel problemen met een te laag temperatuurverschil. Aan de hand van computermodellen onderzocht ik onder meer de temperatuur van het retourwater uit een koelbatterij.” Met die data heeft hij een bestaande rekenmethode vernieuwd en uitgebreid ten opzichte van bestaande vuistregels. Zijn vernieuwde inzichten om energie te besparen deelde hij in een serie artikelen en lezingen voor vakgenoten.

Vereerd en verbaasd
Opvallend is dat de in Gendt geboren wetenschapper het onderzoek in zijn vrije tijd deed. “De een maakt puzzeltjes en ik doe graag onderzoek.” Van den Brink is verbaasd over deze kroon op zijn werk. “Hoewel ik de prijs wel kende, dacht ik niet dat ik ooit tussen die grote namen zou komen te staan.” Op zijn LinkedIn-profiel regent het felicitaties uit binnen- en buitenland. “ Op zijn werk, het Nijmeegse Kropman Installatietechniek, werd de prijs met taart gevierd. “Mijn collega’s vonden het niet niks. Het is ook een hele eer, want zoveel prijzen zijn er niet in de installatietechniek.”

Van LTS naar TU
Van den Brink ontving de prijs op de jaarlijkse Techniekdag van de branchevereniging in Putten. Ruim 300 vakgenoten waren aanwezig bij het voorlezen van het juryrapport. Daarin staat dat de jury het waardeert dat Van den Brink zijn kennis actief deelt met vakgenoten. Ook staan ze stil bij zijn carrière: “Hij is ooit begonnen op de LTS en heeft via de MTS en de HTS uiteindelijk de TU afgerond. Een lichtend voorbeeld van de doorlopende leerlijn in de installatietechniek die ontzettend belangrijk is om voldoende talent binnen ons vakgebied te krijgen.”