Ruim 950 vmbo-leerlingen uit de gemeentes Lingewaard en Overbetuwe maakten op 9 februari in CineMec Nijmegen – Lent een afspraak met minimaal twee van de ruim 225 aanwezige beroepsbeoefenaren. Bij hen gaan ze kennismaken met de beroepspraktijk tijdens de Doe dag op 23 februari.
Het was een feestelijke, in drie rondes georganiseerde happening. Elke groep van 320 leerlingen werd daarvoor de zaal binnengeleid door ‘Den Dwaas’, een band met docenten van het HPC Zetten. De leerlingen hadden hun huiswerk piekfijn in orde. Ze wisten precies met wie ze een afspraak wilden maken, en ze stapten met een open houding op hen af, visitekaartjes bij de hand.
Tom en Tessa
Twee oud-leerlingen van de deelnemende scholen inspireerden de leerlingen met hun succesverhaal: Tessa le Conge die vorig jaar Miss Beauty of Gelderland en Miss Asia Pacific International werd, en singer-songwriter Tom Schraven optrad en nu lesgeeft aan ArtEZ afdeling Muziektheater.
Met 2 matches naar huis
Niels (14), OBC Huissen, houdt van sport en ziet zichzelf wel gymleraar zijn voor kinderen. Maar hij is ook altijd bezig met tekenen en ontwerpen en daarom gaat hij op de Doe Dag ook naar een bedrijf in 3D-printen. De vriendinnen Meglin en Pam (allebei 14) hebben samen een match met een schoonheidsspecialiste en met de afdeling administratie van hun school, het OBC Bemmel
Matchmaker Roos Sluijter, decaan OBC Elst liep speurend rond, gespitst op kinderen die een beetje hulp nodig hebben. “Je kunt het aan de gezichtsuitdrukking al zien. Soms lukt het niet om een match te maken. Dan gaan we samen verder kijken, zodat ook die leerling met twee afspraken naar huis gaat.”
Voor de beroepsbeoefenaren meer dan twee matches
Kerstin Lensing van Olympia Uitzendbureau ontvangt op de Doe Dag een clubje van vier meiden. Zes medewerksters van Buurtzorg (thuiszorg) ontvangen zelfs een groep van 29 meisjes én jongens.
Er waren ook een aantal bouw- en installatiebedrijven, een initiatief van branchevereniging Bouwend Nederland Uneto-VNI, afdeling Zuidoost Gelderland. Met hun gezamenlijke deelname aan Betuwe on Stage willen ze de instroom van jongeren stimuleren. Rob Melchels (43), van Gameren Aannemersbedrijf en Martijn Wolters (43) van Fabribouw: “Het is belangrijk maar ook hartstikke leuk om de leerlingen op deze manier te enthousiasmeren en kansen te bieden in de bouw- of de installatiesector.”
Vrouw in de bouw
Ingenieur Ester Kuijer (39), directeur van SpoeltmanBouw BV en moeder van drie kinderen is het perfecte rolmodel voor meisjes met een technische belangstelling en die later hogerop willen. Kuijer wilde altijd architect worden. Toch koos ze voor het bouwen zelf, waarin ze als werkvoorbereider begon. In 2013 nam ze het bouwbedrijf van haar vader over en ze heeft er geen dag spijt van gehad: “Het is zo’n mooi vak. Je maakt iets met je handen wat er over vijftig jaar nóg staat.” Ze helpt graag een misverstand uit de weg, want werken bij een bouwbedrijf is meer dan het alleen het zware werk. “Het werk is veel breder. Je moet goed communiceren met elkaar, bouwoverleg voeren, er is technisch voorbereidend werk en er zijn functies op kantoor. Voor jongens én meisjes ligt er in de bouw echt leuk werk te wachten. Zeker nu de markt steeds meer aantrekt.”
Gemeentes als partner
Betuwe On Stage ambassadeur en wethouder Ron van Hoeven prijst Betuwe on Stage: “Gemeente Overbetuwe en gemeente Lingewaard ondersteunen de aanpak praktisch en financieel omdat de aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven één van de speerpunten van ons beleid is. En Betuwe on Stage is natuurlijk één van de manieren om die aansluiting te maken. We ontvangen zelf ook leerlingen op het gemeentehuis. Zo goed voorbereid als de kinderen hier binnenkomen vandaag. Ze leren ook onbekende beroepen kennen. Dat verbreedt toch je horizon?”