Omroep Lingewaard

Bezoek Kamerleden aan Fort Pannerden…

Doornenburg – Hayke Veldman en Michiel van Veen, beide lid van de Tweede Kamer namens de VVD,  brachten maandag een bezoek aan Fort Pannerden. De liberale volksvertegenwoordigers stelden eerder Kamervragen aan minister Bussemaker over de financiële exploitatie van het fort in relatie tot de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot UNESCO Werelderfgoed. Fort Pannerden maakt deel uit van die linie. De Kamerleden wilde kennismaken met het fort en zich nader laten informeren. Fort Pannerden is na een grondige restauratie sinds april weer open voor publiek. De ambitie is om van het volledig heringerichte fort een toeristische trekpleister te maken. Naar verwachting wordt de eerdergenoemde nominatie in 2019 omgezet in een definitieve status als Werelderfgoed. Voor Fort Pannerden betekent deze status een enorm kans.

In het fort gingen de Kamerleden in gesprek met Elisabeth Tuijnman, voorzitter van de Stichting tot behoud en beheer van Fort Pannerden, Marco Houtschild, directeur van Fort Pannerden en Helga Witjes, als wethouder van de gemeente Lingewaard verantwoordelijk voor Fort Pannerden. In het constructieve gesprek kwamen diverse onderwerpen aan de orde waaronder de herziening van de monumentenstatus van het fort in verband met de Unesco-nominatie. De gemeente Lingewaard plaatste bij deze herziening de kanttekening dat er door de herziening mogelijk onbedoelde beperkingen kunnen optreden voor een duurzame exploitatie. Het gaat dan vooral om het terras. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft in een gesprek met de gemeente medewerking toegezegd. 
De beide vertegenwoordigers van het fort beaamden dat de ambities hoog zijn. Volgens Houtschild is er sinds de opening een goede start gemaakt en is het een flinke uitdaging om de hoge bezoekcijfers op peil te houden. “Mogelijk hebben we wat langer de tijd nodig, maar uiteindelijk is exploitatie met een eigentijdse thematische aanpak de enige manier om dit type erfgoed voor volgende generaties te bewaren en toegankelijk te houden. Anders moet je de forten op slot houden.”  De Kamerleden waren enthousiast over het gerestaureerde fort.

Elders langs de waterlinie zijn tal van voorbeelden te vinden die illustreren dat instandhouding van monumenten en een exploitatie, juist ook met horecavoorzieningen, prima samengaan. Voorbeelden zijn Fort bij Vechten, Fort Kijkuit, dit jaar winnaar van de Europa Nostra prijs en GeoFort, recent winnaar van de ‘Children in Museums Award 2016’ voor beste kindermuseum van de wereld.

Onderdeel Nieuwe Hollandse Waterline
Fort Pannerden is te vinden op een landtong in de Waal,  in het hart van rivierlandschap de Gelderse Poort. Het fort is het meeste oostelijke van de 60 stoere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en werd van 1869-1871 gebouwd. Soldaten konden van kilometers afstand zien of vijanden over de Rijn naderden. Ze moesten de toevoer van Rijnwater veilig stellen richting de Waterlinie. Fort Pannerden heet daarom wel ‘de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie’.

Bij de maquette van het fort a Vlnr Marco Houtschild, Michiel van Veen, Hayke Veldman, Elisabeth Tuijnman
Op de foto vlnr: Marco Houtschild, directeur Fort Pannerden, Michiel van Veen (Tweede Kamerlid VVD), Hayke Veldman (Tweede Kamerlid VVD) en Elisabeth Tuijnman, voorzitter van de Beheerstichting Fort Pannerden bij de maquette van Fort Pannerden.