Huissen, april 2016 – Kinderen zijn het gezicht van de toekomst. Zij kijken niet achterom, maar altijd vooruit. Zij omarmen de toekomst zonder na te denken over afkomst of religie.
Het thema ‘kind in oorlogstijd’ staat dit jaar op 4 mei centraal tijdens de bijzondere herdenking in de Stadsparochiekerk in Huissen. Tijdens deze herdenking wordt er stilgestaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en bij iedereen die in die oorlog, maar ook in andere oorlogen het leven hebben gelaten. Maar hoe was het om een kind te zijn in oorlogstijd? Welke invloed had de oorlog op hun dagelijks leven? Kinderen in oorlogstijd kregen te maken met alles waar je als ouder je kind voor wil beschermen: gebrek aan veiligheid, honger, ziektes en ontberingen.
Tijdens de herdenking, waarvan de organisatie in handen is van Stinase, herleven de verhalen van overlevenden van deze oorlog via de vertellingen van kinderen. Echter de verhalen van een ‘kind in oorlogstijd’ raken je niet alleen in je ziel als het gaat om de verhalen van ruim 70 jaar geleden.
Ook nu zijn er kinderen die hun land moeten verlaten vanwege oorlogsgeweld waarbij zij niet kunnen rekenen op de bescherming van familieleden. Zij hebben een moeilijk leven zonder veilige speelplekken, zonder vrienden en zonder onderwijs. De herdenking dit jaar heeft haar eigen karakter en specifiek thema juist vanwege de verbondenheid met ‘het kind’, ongeacht in welke oorlog dan ook. Want we zijn het er allemaal over eens: kinderen associeer je met vrede en niet met oorlog!