Omroep Lingewaard

GroenLinks vraagt college om opheldering…

GroenLinks pleit voor goedkoper inleveren klein chemisch afval
De (gratis) gifbus in Lingewaard is afgeschaft. Begrijpelijk, aangezien dit een peperdure inzameling was, alleen al vanwege de personeelskosten.
Het alternatief echter, inleveren bij Van Dalen, is voor de burger erg duur. GroenLinks vreest de gevolgen hiervan. Het stimuleert mensen die het niet zo nauw nemen met het milieu om hun KCA bij het restafval te gooien of in de uiterwaarden te dumpen. Zeker nu uit de Afvalwijzer 2016 blijkt dat Van Dalen het enige inzamelpunt in Lingewaard is met vergunning voor het innemen van bijvoorbeeld verfresten.

GroenLinks stelt voor verfresten eenvoudig in te kunnen leveren bij verfwinkels/bouwmarkten, zoals ook bij batterijen gebeurt. Ander klein chemisch afval zou eveneens bij winkels/garages moeten kunnen worden ingeleverd of met korting bij Van Dalen. GroenLinks stelde hierover vragen aan het college.

Hierbij een voorbeeld van een burger die de schuur heeft opgeruimd en het volgende als chemisch afval inleverde:
• Resten uit twee 10-liter latex-emmers (gekleurde muurverf)
• Twee blikken van 3,5 liter verkeerd geleverde verf (bestelling van 2 blikken, bij bezorging bleken het 4 blikken waarvan 2 blikken mislukte menging en onbruikbaar)
• Olie, diverse resten lak, een restje vloerlak, voorsmeer en restjes lijm
Het afval werd gewogen en tegen een bedrag van € 4,25 per kilo (bij latex is dat meer dan de kostprijs) moest hiervoor maar liefst € 80,- worden betaald.

Clivia: een dure weg van niks naar nergens
In 2006 en 2007 heeft GroenLinks zich verzet tegen de aanleg van de Clivia in Huissen. Naar het toen leek een weg die speciaal zou worden aangelegd voor een glastuinbouwbedrijf. Het toenmalig college vond dat de weg er moest komen om het herstructureringsgebied “De Rietkamp” te ontlasten. Er moest zelfs worden uitgekocht, maar dat had men er voor over.
Inmiddels ligt de weg er, compleet verlicht met straatlantaarns. Van de Bergerdensestraat naar… een paardenweitje. En het vrachtverkeer rijdt nog steeds door De Rietkamp naar het glastuinbouwbedrijf.

Inmiddels heeft het bedrijf een andere eigenaar en vinden er meer verkeersbewegingen plaats. En er is een aanvraag gedaan om 42 mensen te huisvesten in een loods bij het bedrijf. Ook zij zullen gebruik gaan maken van de kleine weggetjes van De Rietkamp, de enige manier om bij hun verblijf te kunnen komen.

GroenLinks stelde vragen aan het college hierover.

Groenlinks