Wat hebben ze met al haar charmes haar best gedaan om iedereen ervan te overtuigen, dat Huessen ooit een echte bloemenstad zal kunnen worden. Geen inspanning blijkt te veel. Er werd een schitterend kaart-en kwartetspel uitgedacht, vrijwel niemand verliet de Markt zonder plantje, er werden gratis loten uitgedeeld (Wat zijn sommige mensen dan toch hebberig als het voor niks is!) en vrijwel vanuit alle plaatsen in de wijde omgeving kwam men op de Huessense bloemenmarkt zich voorzien van goede en vooral mooie planten, die vanaf nu tot in de late zomer de tuinen gaan sieren.
De Huessense bloemenmeisjes hebben hun rol als ambassatrice weer voortreffelijk gespeeld. Iedereen zal en moet het weten: Huessen is, of wordt nog meer, een heuse bloemenstad.
Tot nu toe lijkt alles vrijwel naar wens te verlopen. Dat Huessen historiebewust is, wist de buitenwacht allang, dat het de beroemdheden of quasi belangrijken uit het verleden niet wil vergeten, mag ook overduidelijk zijn. We kennen allemaal de Stef Huismanstraat, Helmich was burgemeester en het nageslacht zal dat zich blijven herinneren. Of iedereen weet, dat de schuttersschietschijven in de “Doelen” waren te vinden, valt te betwijfelen en waarom “Achter de Gracht” zo heet, valt te raden. Wie echter de straatnamenlijst van Huessen doorkijkt, ontdekt wel geteld één straatnaam in de bloemensfeer: de hoogst algemene naam “Bloemstraat”*, alsof er in de bloemenwereld geen enorme verscheidenheid te ontdekken zou zijn.
De liefde voor de flora neemt toe, naarmate de herkenbaarheid in de naam en vorm toeneemt, waarom anders een “Kom in de kas”? Pas toen de “Landslag” en de “Heirweg” kwamen, ging men zich afvragen wat die volslagen onbekende namen betekenen mochten. Ot en Sien waren ook slechts van de vorige generatie en hoe leuk zou het daarom niet zijn, als zij door een bloemenstad met een bloemenwijk met bloemenstraatnamen in hun leuke kleren konden wandelen.
Piet Driessen
(DNK, 22/5/1985)
* De Bloemstraat is genoemd naar de kolk aan de dijk.