Omroep Lingewaard

55e Zwitserse Week Gemeente Lingewaard …

Wat is de Zwitserse week?
Naar aanleiding van de Internationale 4-daagse afstandsmarsen van Nijmegen en contacten met de Zwitserse militairen is de ‘Zwitserse Week Bemmel’ ontstaan, die gelijktijdig wordt gehouden met de Vierdaagse van Nijmegen. Dit is een jaarlijks terugkerend muzikaal cultureel gebeuren, dat altijd in de derde week van juli plaatsvindt. In deze week is een Zwitsers muziekkorps te gast in de Gemeente Lingewaard. Muzikale hoogtepunten vinden plaats in de Gemeente Lingewaard en Nijmegen. Ieder jaar komt er een ander muziekkorps uit het Duits sprekende deel van Zwitserland naar onze gemeente. De muzikanten worden zoveel mogelijk bij gastgezinnen ondergebracht. De ‘Stichting Zwitserse Week’ dankt de gastgezinnen, het gemeentebestuur en de sponsoren die dit groot muzikaal gebeuren mogelijk maken.

Zaterdag 14 juli
Op zaterdag 14 juli arriveren de muzikanten van ‘Spiel der Kantonspolizei Bern’ bij de Schaapskooi in Bemmel. Het muziekgezelschap komt met zo’n 60 personen naar Bemmel om de Zwitserse militairen muzikaal te ondersteunen tijdens de 102e Vierdaagse. De muzikale leiding berust bij dirigent ‘nog onbekend’. Zoals gebruikelijk wordt getracht de muzikanten zoveel mogelijk bij gastfamilies onder te brengen. De Stichting Zwitserse Week Bemmel dankt de gastgezinnen van de gemeente Lingewaard, het gemeente­bestuur en sponsors, die dit groot muzikaal gebeuren weer mogelijk maken.

Zondag 15 juli
Deze dag gaan de muzikanten deelnemen aan het ‘Leemkuulers Kapellen Festival’ op het marktplein in Bemmel. In de middag geven enkele korpsen en muziekbands om en om optredens om de gasten te vermaken. In de middag nemen we deel aan de openingsparade in Nijmegen.

Maandag 16 juli
De muzikanten van ‘Spiel der Kantonspolizei Bern’ worden door de burgemeester van Lingewaard Mevr. Schuurmans officieel ontvangen op het kasteel in Doornenburg.

Dinsdag 17 juli
De muzikanten spelen nonstop marsmuziek voor de langs trekkende Vierdaagse lopers.

De speellokatie is weer in hartje Bemmel. Wij staan met het muziekkorps in de Dorpsstraat, kort bij de Kinkelenburglaan.

Woensdag 18 juli
In de ochtend wordt er geoefend in de kerk in Haalderen (Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten) voor het grote concert later deze dag.

In de middag verzorgen de Zwitsers een serenade bij het ‘Verzorgingshuis Liduina’ in Bemmel.

’s Avonds vindt er een groots galaconcert plaats in de kerk in Haalderen door ‘Spiel der Kantonspolizei Bern’. De kerk is om 19.00 uur open en is voor iedereen gratis toegankelijk. Met dit concert danken de Zwitsers de bevolking van Lingewaard voor hun gastvrijheid.

Het concert wordt gehouden in de kerk in Haalderen en begint om 19:30 uur.

Donderdag 19 juli
‘Spiel der Kantonspolizei Bern’ neemt samen met de Zwitserse militairen deel aan een traditioneel eerbetoon met kranslegging op de Canadese begraafplaats te Groesbeek. Deze begraafplaats is publiekelijk toegankelijk.

Vrijdag 20 juli
De Zwitsers spelen vanaf 7:00 uur op de Koninginnedijk in Grave. Later in de middag lopen de muzikanten al spelend de laatste 6 kilometers van de Vierdaagse mee.

Muzikale medewerking van ‘Spiel der Kantonspolizei Bern in Nijmegen bij de intocht van de Vierdaagse lopers aan het hoofd van het Zwitserse legioen. ‘s Avonds is er in de Schaapskooi een gezellige avond van de Zwitserse gasten met de gastgezinnen.

Zaterdag 21 juli
Afscheid van de muzikanten uit Bern en omgeving.