Omroep Lingewaard

33 hoornisten en 3 zangers in Fort Pannerden…

Persbericht

33 hoornisten en 3 zangers in Fort Pannerden

11 februari 2019 – In 2019 is het 150 jaar geleden dat Fort Pannerden werd gebouwd. Ter gelegenheid daarvan vindt in het 3e weekend van september een bijzonder evenement plaats. Op Wacht: een moderne opera in en over het fort. Om dit mogelijk te maken is een crowdfunding- campagne gestart.

Fort Pannerden werd gebouwd als verdediging tegen invallen vanuit het buitenland. In de Eerste Wereldoorlog waren er soldaten, maar de strijd bleef uit. Wachten was het voornaamste wat zij deden. Het fort kwam na de Tweede Wereldoorlog leeg te staan. In 2000 werd het gekraakt en zes jaar later weer ontruimd. Deze elementen vormen de kapstok voor de opera die wordt geschreven door de jonge componiste Eva Beunk.

Eva Beunk: ‘De voorstelling wordt een reis van beklemming naar vrijheid. Daarin wordt het contrast tussen het leven van een soldaat en dat van een kraker benadrukt. Maar ook de verhoudingen tussen macht en de rest van de wereld. De bedoeling is dat iedereen zich als hij de opera verlaat, erg bewust is van zijn vrijheid, maar ook van de snelheid waarin wij tegenwoordig door het leven gaan. Wachten en verveling bestaat bijna niet meer in ons jachtige bestaan.”

Drie zangers vertolken de rol van de Macht, De Soldaat en De Kraker. Zij worden muzikaal ondersteund door 33 hoornisten. De internationaal bekende jazz-hoornist Morris Kliphuis zal met zijn improvisaties de vrijheid vertegenwoordigen.

Om deze bijzonder productie op locatie mogelijk te maken is geld nodig. Naast subsidies vanuit diverse fondsen hopen de initiatiefnemers op bijdragen via crowdfunding. Producent Dick Hesselink: “Het idee van crowdfunding is dat als veel mensen een beetje bijdragen, we samen tot een mooi bedrag komen. Inmiddels is al ruim de helft van het streefbedrag bereikt, dus ik heb goede hoop dat we het gaan halen. Maar alle beetjes zijn dus van harte welkom.”

Zie voor meer informatie www.opwacht.nl of ga rechtstreeks naar de crowdfunding-campagne op Voor de kunst: https://www.voordekunst.nl/projecten/8396-op-wacht-een-moderne-opera

De moderne opera Op Wacht vindt plaats tijdens het 3 Oever Festival, een jaarlijks cultureel evenement in de Gelderse Poort.

Eva Beunk.