Omroep Lingewaard

Wederkerend…

Er zijn van die dingen die ieder jaar weer terugkomen.
Zo heb je bijvoorbeeld verjaardagen, door de één uitbundig gevierd terwijl de ander ze liever stilletjes voorbij laat gaan. De welbekende feestdagen, herdenkingen en feesten rond vier en vijf mei, Koningsdag en ga zo maar door.
We kennen allemaal de datums hiervan uit ons hoofd en stellen ons er ieder jaar op in wat betreft onze planning.
Er zijn ook van die zaken die ieder keer weer terugkomen terwijl je er eigenlijk niet mee geconfronteerd wilt worden. De belastingaangifte bijvoorbeeld, rekeningen die betaald moeten worden. Van dat soort zaken.

En dan heb je nog van die onderwerpen die langzaam blijven doorsudderen op een laag pitje totdat het seizoen er weer aankomt en de kwestie bij sommigen weer voor de vlam in pan zorgt. Voor stukjesschrijvers blijven zaken als deze dankbare onderwerpen.
Zo barstte afgelopen week de zwartepietendiscussie weer in alle hevigheid los. Nog ver voordat de eerste pepernoten weer in de schappen liggen (ook dat lijkt ieder jaar weer vroeger te zijn maar dat is weer een andere discussie) zag de media zwart van berichtgevingen rondom Sylvana Simons die volgens velen niet moest DENKen zomaar even zonder slag of stoot het politiek strijdtoneel te kunnen betreden en het nieuws dat de Sint dit jaar op zoek zal moeten naar een nieuwe Hoofdpiet en Pietje Paniek.
De draad in deze berichtgevingen lijkt hier dus geen rode maar een zwarte te zijn. Het woord discriminatie lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met Sylvana Simons en Sylvana Simons lijkt op haar beurt weer onlosmakelijk verbonden te zijn met de zwartepietendiscussie.

De partij waar zij volgens eigen zegen voor gevraagd is heet DENK. De doelstelling van deze partij, een tolerantere samenleving gericht op Nederlanders die zich door hun afkomst tweederangsburgers voelen, staat haaks op de stortvloed aan negatieve reacties die losbarstte gericht aan het adres van Simons.
Ook de Pieten die de handdoek in de ring gooiden kregen her en der de wind (die deze keer niet door de bomen waaide) flink van voren. En dan met name de Hoofdpiet. Niet alleen vanwege het verraden van de Sint maar ook vanwege het buitenhangen van de vuile was wat betreft de club waar hij zo lang bij heeft mogen horen. En dit betrof niet alleen de zwarte was maar ook de gekleurde en de witte met wat roetvegen.
Dan kun je je toch afvragen wat verstandiger is. De keuze om de staf door te geven zelf maken of ordinair de zak krijgen zoals ons aller Louis van Gaal overkwam. Voor alledire is de cook in ieder geval up.
En dan over naar another biscuit. Een item waar we in Lingewaard ook niet over uitgepraat raken. Een jaarlijks terugkerende discussie waarbij er maar geen goede oplossing lijkt te kunnen worden gevonden.

Het verkeer op onze dijken.
Afgelopen week viel er in de krant en op internet te lezen dat het CDA ervoor pleit om de dijken die onze gemeente met liefde omarmen af te sluiten voor motoren. Ja u leest het goed. Niet voor gemotoriseerd verkeer maar enkel voor motoren en dat dan in de weekenden en op feestdagen.
Dit voorstel kon onlangs op veel steun rekenen tijdens de politiek avond in Huissen.
Een paar weken geleden nog juichten we met zijn allen naar- en voor de snelheidsduivels van de Giro die onze dijken even geoorloofd een dagje onveilig maakten maar nu de temperaturen weer stijgen en de dagen langer worden lijkt het onderwerp dat driekwart jaar mocht sudderen weer verhitte discussies op te leveren.

Dit jaar zijn het dus enkel de motorrijders die de (Zwarte) Piet krijgen toegespeeld krijgen. Zij zijn het die blijkbaar zorgen voor de meeste frustratie en onveiligheid. De wielrenners die vaak de hele breedte van de dijk nodig lijken te hebben en steevast keihard en naast elkaar blijven fietsen, en de automobilisten die massaal voor de dijken als woon-werkroute lijken te kiezen worden dit jaar buiten beschouwing gelaten. Volledig afsluiten van dijken is geen optie zo blijkt omdat in het coalitieakkoord staat dat ze open moeten blijven voor gemotoriseerd verkeer.
Ik kan me inDENKEN dat de motorrijders die voor hun plezier en zich netjes aan de verkeersregels houdend over de dijken toeren zich nu een beetje voelen als niet getolereerde tweederangs dijkgebruikers. Schreeuwend om een partij als DENK die het voor hen op gaat nemen

Zoals wel vaker gebeurt moeten de goede lijden onder de kwaden. De enkeling die het voor de rest verpest.
Het probleem zit hem denk ik niet in de motorrijders alleen. Zelfs als er netjes wordt gereden zorgt het geluid er vaak voor dat het lijkt alsof iedere motorrijder als een gek over de dijk scheurt.
Het blijft een gebed zonder einde waarbij er denk ik nog teveel zwart wit wordt gekeken.
Een echt goede oplossing lijkt er na jaren van dijkbezwaren niet te zijn en ook niet te komen.
Lingewaard heeft dringend behoefte aan een Hoofdpiet die Pietje Paniek tot rust maant en overzicht houdt. Iemand die het boek van de Sint uit zijn hoofd kent en weet wie er misbruik maakt van onze mooie dijken. En dan is het slechts een kwestie van handhaven en het uitdelen van de roe, en als het echt niet anders kan: mee in de zak.

Maar helaas zijn de zaken niet zo simpel en zal dit item evenals alle eerder genoemde zaken zeker ieder jaar weer terugkeren. Vaste prik op de politieke agenda.
Of zoals van Gaal zou zeggen: “It’s again the same song.”

Ik wens iedereen in ieder geval een dijk van een weekend toe.
Joyce Derksen